Choď na obsah Choď na menu

Tatry

Vodopády Studeného potoka (Vysoké Tatry)

Jednou z turistických atrakcií okolia Starého Smokovca a Tatranskej Lomnice vo Vysokých Tatrách je skupina kaskádových Vodopádov Studeného potoka. Vodopády patria k najnavštevovanejším turistickým cieľom v Tatrách.

Vytvárajú zložitý systém viacstupňových kaskád. Na horný Obrovský vodopád je pekný výhľad z mosta na Tatranskej magistrále. Do biela spenená voda padá úžľabinou medzi dvoma skalami do hĺbky 20 m.

Nižší Trojitý vodopád má v maďarčine a nemčine poetický názov, ktorý možno preložiť ako „vodopád umelcov“. Je ukrytý v lese a turisti ho navštevujú zriedka.

Pod spojením Veľkého a Malého Studeného potoka ležia ďalšie štyri vodopády. Najvyššia z nich je kaskáda Malého vodopádu. V nadmorskej výške 1 247 m leží Skrytý vodopád. Pod ním sa vo výške 1 226 m nachádza dolný koniec kaskád Veľkého vodopádu. Jeho najvyššia kaskáda meria 13 m.

Kaskádovitý Dlhý vodopád je situovaný priamo oproti Bilíkovej chate na Hrebienku a je prístupný od žlto značkovaného chodníka smerujúceho do Tatranskej Lesnej.

 

Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jedinou verejnosti prístupnou jaskyňou v Tatrách. Nachádza sa na svahu Belianskych Tatier nad Tatranskou Kotlinou a patrí medzi prvé jaskyne v Európe, v ktorej sa zaviedlo elektrické svetlo.

Vchod do jaskyne leží v nadmorskej výške 890 m a je prístupný serpentínovým chodníkom z Tatranskej kotliny pričom treba prekonať výškový rozdiel 122 m. Výstup trvá asi 25 min.. V súčasnosti vedie prehliadka jaskyne po trase dlhej 1370 m (trvanie prehliadky 70 minút).

Už v roku 1896 sa v jaskynných priestoroch svietilo a elektrický prúd do jaskyne dodávala elektráreň postavená na potoku Biela. Za jeden deň boli povolené iba tri návštevy. Sprievodca však musel jaskyňu otvoriť aj vtedy, keď mal len jedného zákazníka. Súčasných návštevníkov upútajú predovšetkým sintrové vodopády, pagodovité stalagmity i viaceré jazierka.

Jaskyňa sa úspešne využíva aj na klimatoterapiu. V priestore s dobrou akustikou, ktorý sa nazýva "Hudobná sieň", sa každoročne v auguste konajú koncerty reprodukovanej hudby.

 

Spracované podľa:

http://slovakia.travel/belianska-jaskyna

http://www.ssj.sk/sk/jaskyna/2-belianska-jaskyna

http://slovakia.travel/vodopady-studeneho-potoka-vysoke-tatry

 

 

 

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Tatry