Choď na obsah Choď na menu

Spiš

Spišská Kapitula 

V roku 1993 bola Spišská Kapitula zapísaná do Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO spolu s ostatnými pamiatkami v okolí Spišského hradu.

Slovenským „Vatikánom“ je cirkevné mestečko Spišská Kapitula, z ktorého už oddávna organizovali cirkevný život nielen na Spiši prepošti, biskupi a kanonici.

Najvýznamnejšou stavbou Spišskej Kapituly je neskororománska Katedrála sv. Martina. Podobu mohutnej trojloďovej stavby s dvoma vežami nadobudla v rokoch 1245 až 1275. V roku 1382 k nej pristavali kaplnku Corpus Christi, ktorú v rokoch 1488 až 1493 nahradili súčasnou kaplnkou postavenou podľa vzoru francúzskej Saint Chapelle. Barokové úpravy sa zotreli regotizačnými stavebnými činnosťami v rokoch 1873 až 1889, ktorými sa snažili dať katedrále stredoveký charakter zodpovedajúci vkusu obdobia romantizmu.

Biskupský palác postavili zároveň s katedrálou ešte ako prepoštský palác. Pri paláci sa v minulosti rozkladal francúzsky park, do ktorého sa vstupovalo cez dodnes stojacu tzv. Hodinovú vežu z roku 1739.

Vo východnej časti Spišskej Kapituly sa na úzkych gotických parcelách nachádzajú tzv. kanonie kapitulských kanonikov sprístupnené jedinou uličkou v meste. Opevnenie cirkevného mestečka s dvoma vstupnými bránami postavili v 14. storočí a viackrát ho prestavali.

Spišská Kapitula je mestskou časťou Spišského Podhradia.  

 

Spišský Jeruzalem

Pod týmto názvom sa ukrýva jedinečný slovenský fenomén, akým je religiózna krajina na Pažici, vrátane Spišskej Kapituly a Sivej Brady. Nachádza sa v blízkosti svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO Spišský hrad a okolie a na Spišsko-Gemerskej vetve historickej Gotickej cesty (Spišské Vlachy – Spišské Podhradie – Levoča). Je tiež súčasťou územia európskeho významu Travertíny pri Spišskom Podhradí. Má aj významný religiózny význam – Spišská Kapitula je sídlom Spišského biskupstva.

Práve toto územie pripomína symbolický Jeruzalem. Samotná Pažica i kaplnky nachádzajúce sa tam, predstavujú pôdorys skutočného Jeruzalema v mierke 1 : 1

S rozmiestnením objektov v Jeruzaleme korešponduje poloha religióznych objektov na Spiši, čo určite nie je náhoda, ale zámer tvorcov. Ide o kaplnky sv. Rozálie, sv. Františka Xaverského, pútnickej kaplnky sv. Kríža na Sivej Brade, ktorá zjavne pripomína Golgotu, i samotný Dóm sv. Martina. Jedna z lokalít na Spiši, inšpirovaná Getsemanskými záhradami, žiaľ už zanikla. Bola zistená iba archívnym prieskumom. Nachádza sa v dedinke Jablonov v podobe záhrady pri rybníku. Podľa archeológov a historikov mali tieto miesta umožniť veriacim v časoch, keď pre vojnu s Turkami boli púte do Svätej zeme problematické, čo najvernejšie prežiť krížovú cestu. Kalváriu na Pažici podľa predpokladov v rokoch 1666 až 1675 vybudovali jezuiti ako kópiu historickej jeruzalemskej kalvárie.

Podobná symbolická krajina sa nikde na Slovensku nenachádza (najbližšia je poľská Kalvária Zebrzydowska). Spišský Jeruzalem tak môže prispieť aj k rozvoju ekumenizmu, k zachovaniu kultúrneho dedičstva a zatraktívneniu územia.

 

Spracované podľa:

http://www.spisskanovaves.eu/navstevnik/tipy_na_vylety_v_okoli/spissky_jeruzalem/index.html

http://slovakia.travel/spisska-kapitula

http://dieceza.kapitula.sk/

 

Náhľad fotografií zo zložky Spiš