Choď na obsah Choď na menu

Červený Kláštor, Dunajec

Červený kláštor je pôvodne gotický kartuziánsky kláštor, ležiaci v malebnom vyústení potoka Lipník do prielomu Dunajca v Pieninskom národnom parku v obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok.

V roku 1319 daroval magister Kakaš obec Lechnica mníchom zo Skaly (dnešné Kláštorisko v Slovenskom raji), aby si v blízkej Doline sv. Antona postavili kartuziánsky kláštor. Keďže kláštorné budovy boli údajne postavené z červených tehál, začali ho nazývať Červený kláštor.

Červený kláštor je jedinečný kultúrno-historický objekt zasadený do prekrásnej pieninskej prírodnej scenérie pod majestátnym vrchom Tri koruny. Kláštorný komplex bol úspešne reštaurovaný v rokoch 1956 až 1966.

Architektonicky najvyspelejšou stavbou komplexu je gotický Kostol sv. Antona z konca 14. storočia s jednou loďou neobvyklej dĺžky, ktorý prešiel veľkou barokovou prestavbou. Hlavný oltár je barokový, postavili ho v roku 1745.

Kláštorné budovy priliehajú ku kostolu zo severnej strany. V barokovej stavbe možno rozpoznať niektoré staršie gotické prvky. Zvyšky neskorogotických malieb na stenách kartuziánskej kláštornej jedálne pochádzajú z roku 1520. Červený kláštor je spojený s mníchom Cypriánom, ktorý bol známy pestovaním rôznych liečivých bylín. Rozsiahly herbár, ktorý zostavil, patrí k lekárnickej expozícii.

Pred vchodom do kláštora je park, ktorý bol v roku 1972 vyhlásený za chránený areál Pieninské lipy. Chráni 19 starých vzácnych líp.

 

Prielom Dunajca (Pieniny)

Jedinečná atrakcia v Európe- splav Dunajca na drevených pltiach v nádhernej prírodnej scenérii Pieninského národného parku. Trasa v dĺžke 9 km vedie z Červeného Kláštora do obce Lesnica.

Turistický výlet Prielomom Dunajca patrí k najkrajším na Slovensku. Vychádza z Červeného Kláštora až po ústie Lesnického potoka a dlho sleduje pravý breh meandrujúceho Dunajca.

Červeno značkovaný chodník vedie po Pieninskej ceste, ktorá už v 19. storočí spájala Červený Kláštor s poľskými kúpeľmi Szczawnica. V tomto úseku cesta prechádza cez národnú prírodnú rezerváciu Prielom Dunajca. Lepšie poznanie rezervácie umožňuje trinásť zastávok náučného chodníka.

V prielome je niekoľko romantických zákutí opradených ľudovými povesťami. Na začiatku prielomu sa koryto Dunajca výrazne zužuje. Toto miesto sa nazýva Jánošíkov skok a voda tu pri šírke 10 metrov dosahuje hĺbku až 12 metrov.

Pri treťom meandri Dunajca sú na svahu Holice (828 m) skalné veže vysoké 80 metrov. Ich názov Sedem mníchov tiež súvisí s ľudovou povesťou.

V závere prielomu Pod Osobitou skalou vyviera krasový prameň Storočná voda, ktorý ani v zime nezamŕza. Hovorí sa o ňom, že kto sa z neho napije, dožije sa sto rokov.

 

Spracované podľa:

http://slovakia.travel/prielom-dunajca-pieniny

http://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cerven%C3%BD_kl%C3%A1%C5%A1tor

http://slovakia.travel/cerveny-klastor

http://www.cervenyklastor.sk/atrakcie-v-obci-a-okoli/

 

Náhľad fotografií zo zložky Červený Kláštor, Dunajec