Choď na obsah Choď na menu

Levoča, Markušovce

  Levoča

Levoča je mesto na severovýchodnom Slovensku, ležiace v Prešovskom kraji. Od roku 2009 je zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Levoča so svojimi hradbami a urbanistikou si zachovala charakter stredovekého mesta. Je mestskou pamiatkovou rezerváciou a vďaka množstvu pamiatok a umeleckých skvostov patrí medzi najkrajšie historické mestá na Slovensku.

Najvýznamnejšou a jedinečnou pamiatkou je Chrám svätého Jakuba so svojimi 11 gotickými a renesančnými krídlovými oltármi, vrátane najvyššieho dreveného gotického oltára na svete (18,6 m). Mesto má obrovské stredoveké námestie obklopené renesančnými domami, známu renesančnú radnicu, ďalšie dva vzácne kostoly s barokovým interiérom,klasicistické budovy župného domu a evanjelického kostola. Historické centrum obklopuje mohutný hradobný systém s dĺžkou 2,5 km.

Do katastra mesta Levoča patrí i jedno z najstarších pútnických miest na Slovensku – Mariánska hora. V roku 1995 sa tu konala najväčšia púť v našich dejinách a to počas návštevy pápeža Jána Pavla II.

Kaštieľ v Markušovciach - expozícia historického nábytku,

Letohrádok Dardanely v Markušovciach - expozícia klávesových hudobných nástrojov. 

Erb mesta Levoča:           Erb okresného mesta Levoča 

 

Spracované podľa:  http://www.po-kraj.sk/sk/fakty/zakladne-informacie/okresy/levoca/

                                http://sk.wikipedia.org/wiki/Levo%C4%8Da

                                http://www.muzeumspisa.com/mar.php?text=kastiel